Siej ferment – dla zdrowia i długowieczności

Każdy chyba słyszał, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Ale nie każdy wie jak dużo prawdy jest w tym twierdzeniu ani jak sprawić, żeby jelito grube, tak ważne dla naszej odporności i funkcjonowania całego organizmu, miało się jak najlepiej. Kilka lat temu oglądałam bardzo ciekawy dokument o najdłużej i najzdrowiej żyjących społecznościach na świecie. Jedną z grup cieszących się zdrowiem i długowiecznością, okazali się kaukascy górale. Aż 42% mieszkańców kaukaskich wsi to najstarsi ludzie na świecie. Na ich zdrowie i długie życie składa się oczywiście kilka czynników, a jednym z nich jest dieta i tradycyjny kefir, a co za tym idzie – zdrowe jelita.

To właśnie Kaukaz jest najczęściej wskazywany jako miejsce powstania kefiru. Już w starożytności kaukascy górale przygotowywali ten fermentowany napój mleczny z mleka owczego, koziego lub krowiego, w dębowych beczkach i skórzanych workach, zwykle zawieszanych w miejscach, przez które przechodzili ludzie, tak aby worki były regularnie potrącane, a zamknięty w nich napój mieszany.

Podstawą produkcji kefiru były grzybki kefirowe (inaczej ziarna kefirowe – konglomerat różnych gatunków drobnoustrojów, zlepiony w ziarna), powstałe dzięki Ormianom, które na początku XX wieku za sprawą księcia kaukaskiego, trafiły do Moskwy, a stamtąd do państw Zachodu. Jednakże kefir nigdzie nie jest tak popularny jak w Europie Wschodniej i Azji. W Polsce pierwsze znane nam wzmianki o kefirze pojawiły się w 1882/1883 roku.

Kefir wspaniale gasi pragnienie i syci, a jednocześnie pobudza apetyt i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Zawiera probiotyki, wiele witamin (m.in. B2, B12, K, A i D), minerałów (np. wapń, fosfor, magnez), aminokwasów (tryptofan) i enzymów, a także białko, tłuszcz mlekowy, kwas mlekowy, znaczne ilości dwutlenku węgla, 0,002-0,005% etanolu. Właściwości prozdrowotne kefiru są nie do przecenienia; reguluje procesy przemiany materii (eliminuje zatwardzenia, wspomaga trawienie, pomaga zwalczyć biegunkę, niweluje zgagę), przyczynia się do usprawnienia procesów przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, zmniejsza stany alergiczne, pomaga walczyć z infekcjami grzybiczymi, astmą, trądzikiem czy grypą. Ma zdolność do rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, działa jak naturalny antybiotyk oraz uzupełnia florę bakteryjną po kuracjach antybiotykami. Przyspiesza regenerację organizmu, zmniejsza odczucie zmęczenia, zwiększa możliwości treningowe organizmu. Zalecane jest picie przynajmniej szklanki kefiru kilka razy w tygodniu.

Możliwości wykorzystania kefiru w kuchni jest wiele. Można przygotować na jego bazie koktajle z owocami, dodać do płatków śniadaniowych, do ciast, chleba i innych wypieków, naleśników, zup, sałatek.  I coś o czym nie sposób zapomnieć: jest napojem podawanym tradycyjnie do polskiego dania, jakim są jaja sadzone z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Stanowi także podstawę różnych wersji chłodnika. Tak naprawdę w użyciu kefiru w kuchni może nas ograniczać tylko wyobraźnia.

Oczywiście najlepiej kefir przygotować samodzielnie lub zakupić ze sprawdzonego źródła, z prostym, krótkim składem. Do samodzielnego sporządzenia tego fermentowanego napoju najlepiej użyć mleka prosto od krowy (na przykład z Inicjatywy Łącznik), wówczas będziemy mieć pewność, że nasz kefir jest naprawdę zdrowy, naturalny, tradycyjny. Do produkcji można użyć tzw. grzybka tybetańskiego, ziaren kefirowych, ewentualnie zakwaski do kefiru. Zasiać ferment i pić na zdrowie.

Małgorzata Zając

Projekt „Edukacja w Inicjatywie Łącznik” współfinansowany jest ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Siedziba

Stowarzyszenie ADELFI
ul. Armii Krajowej 6/9, 19-300 Ełk
87 737-74-82
stowarzyszenie@adelfi.pl

 

KONTAKT

Biura stowarzyszenia

Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej
ul. Małeckich 3 lok. 24, 19-300 Ełk,
87 737-78-45
owes@adelfi.pl

Centrum Integracji Społecznej AlterCIS
ul. Małeckich 3, lok. 16, 19-300 Ełk
87 737-72-43
altercis@adelfi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone
Script logo