Sezonowo i lokalnie

Z sezonowym odżywianiem jest tak, jak z ubieraniem. Latem nosimy się lekko i swobodnie, a zimą chowamy w futrzastych kapturach. Jedzenie, podobnie jak ubranie wpływa na termikę naszego ciała. Nasze babcie i prababcie, nie mając innej możliwości naturalnie korzystały z sezonowości i zapewne nie miały zielonego pojęcia, iż stosują koncepcję podziału żywności na produkty ogrzewające, neutralne czy chłodzące, znaną nam dziś z nauk Hipokratesa czy starożytnych chińskich medyków.

Bo Matka Natura wymyśliła to tak:
wiosną - bogactwem witamin, aromatów i kolorów „ożywiają” nas nowalijki i rośliny dziko rosnące (pokrzywa, młode pędy i pączki);
gorąco lata pomagają przetrwać lekko kwaśne owoce; kruche sałaty, ogórki czy cukinie;
jesień syci nas słodkimi bulwami i jeszcze słodszymi owocami;
a zimą gotujemy z warzyw, które doskonale się przechowują; energii dodają nam orzechy i pestki, a witamin – suszone owoce.

Każdy z tych sezonów obfituje w typowe dla siebie pożywienie, które w pełni zaspokaja nasze potrzeby w tej porze roku.

Nie musimy daleko szukać przykładów sezonowych potraw, bo i dziś latem serwujemy chłodnik z botwinki, a zimą gęstą zupę fasolową na boczku. Wyobraźmy sobie odwrotną sytuację, iż w samym środku gorącego lata podajemy wspomnianą wyżej fasolówkę, a w mroźny zimowy dzień raczymy się chłodniczkiem… I już mamy gotowy motyw na kampanię społeczną „Bo obiad nie był sezonowy…”.

Ten wspaniały porządek natury zakłóciły nam między innymi markety, gdzie o każdej porze roku, możesz znaleźć pomidory. Przyjrzyjmy się tym całorocznym pomidorom…

Ponieważ kupujemy oczami, to trudno jest znaleźć amatorów na bladziutkie pomidory. Ale „człowiek potrafi” – używa do tego chemii, która stymuluje procesy dojrzewania i nasze zielone pomidorki w kilka dni nabierają odpowiedniego wyglądu.
„Dojrzewają” by wyglądać na tyle kusząco, by je kupić. Ale nie „dojrzewają” na tyle, by odżywić nasz organizm.

Aby uprawiane przez nas warzywa i owoce w pełni nabrały wartości odżywczych, muszą naturalnie przejść wszystkie fazy rozwoju.

Żyjemy w czasach dobrobytu – bez względu na porę roku sklepowe półki uginają się od różnorodnych produktów. Jaki jest więc sens w czekaniu na sezonowe warzywa i owoce? Bo mimo tego „dobrobytu” brakuje nam dziś życiowej energii. Naszą coraz większą plagą są choroby cywilizacyjne.

Gdyby Matka Natura chciała, byśmy zimą jedli pomidory, to dałaby im tak grubą łupinę, jaką cieszy się dynia, by łatwo dawały się przechować w spiżarni. A Hipokrates lub chiński medyk dodałby, iż pomidor to warzywo o zimnej termice, które chłodzi i nawilża, usuwa toksyny oraz odżywia soki naszego ciała. Dlatego świetnie się sprawdza w upalne i ciepłe dni.
Ktoś ma ochotę na pomidora zimą? Sięgnijmy do spiżarni po pomidorowy sos, czy suszone pomidory w oleju.

Korzystajmy z sezonowości, tak jak robiły to nasze prababcie, które mistrzowsko opanowały sztukę naturalnego przechowywania żywności - wekowały, marynowały, suszyły, kisiły, etc., a ich spiżarnie wyglądały jak skarbce.

Czas podnieść poprzeczkę i dodać, że kolejną zasadą stosowaną przez naszych przodków było odżywianie się produktami lokalnymi, pochodzącymi z najbliższego otoczenia lub własnego ogródka.

Taka żywność to nośnik lokalnej flory bakteryjnej. Te produkty i my – ich zjadacze, egzystujemy w tych samych warunkach klimatycznych - to samo słońce na nas świeci, ten sam deszcz na nas pada, ten sam wiatr nas smaga. Dlatego pomidor, który rośnie w naszym ogródku „wyposaży” nasz organizm w składniki odżywcze i energetyczne wyższej jakości, bo będą one szybciej i skuteczniej asymilowane przez nasz organizm, niż po zjedzeniu hiszpańskich tomates.

Matka Natura przez miliony lat, tak to zorganizowała, iż bez względu na to gdzie żyjesz, możesz optymalnie zaspokoić swoje potrzeby korzystając z pożywienia dostępnego w twoim regionie.

Raz jeszcze weźmy pod lupę pomidora. Zarówno poza sezonem, jak i w sezonie, dowozi się go nam głównie z Hiszpanii. Co ciekawe, polski pomidor, również podróżuje do Hiszpanii! Czemu wozi się drewno do lasu?

Puśćmy wodze fantazji i wyobraźmy sobie te tysiące tirów przemierzających nasz glob. I gdzieś tam po drodze mijające się polskie pomidory i hiszpańskie tomates… Obciążenie ekologiczne to jedna strona medalu, ale pamiętać trzeba jeszcze o drugiej, że aby te pomidorki i tomates mogły cieszyć oko na stołach całego świata, znów muszą być potraktowane choćby odrobiną chemii. Czy byłoby to konieczne, gdyby trafiały na rynek lokalny?

Znamy smak batatów czy mango. A kto wie, jak smakuje topinambur czy salsefia?
Są takie rośliny, o których zapomnieliśmy jak pasternak, salsefia, skorzonera, jarmuż, etc. Cudze chwalicie, a swego nie znacie!

Świat to kulinarna mozaika regionów, a ich bioróżnorodność, obok pozytywnego wpływu na środowisko, wyznacza nam nasze kulturowe kręgi, buduje dziedzictwo kulinarne oraz stoi na straży jakości żywności.

Modne dziś TU I TERAZ, oznacza również LOKALNIE I SEZONOWO!

Małgorzata Meller / Marchewka: Rewolucja – fb.com/marchewkawarewolucja





Ważna informacja do tabeli

* Kalendarz przedstawia naturalne okresy wegetacji roślin uprawianych w naszym kraju. Nie uwzględnia upraw szklarniowych i tunelowych. Terminy zbiorów w poszczególnych regionach kraju mogą się różnić; duży wpływ ma również pogoda w danym roku. Informacje o przechowywaniu odnoszą się do przydomowych spiżarni i piwnic, nie pokrywają się z przemysłowym przechowywaniem w chłodniach.

  I styczeń II luty III marzec IV kwiecień V maj VI czerwiec VII lipiec VIII sierpień IX wrzesień X październik XI listopad XII grudzień  
pory roku zima przednówek / przedwiośnie wiosna lato babie lato jesień zima  
Bakłażan / Oberżyna                             sezon   sezon                
Boćwina /mangold, burak liściowy                     sezon   sezon   sezon   sezon   sezon            
Botwinka - młode liście buraczków               młoda sezon   sezon   sezon                        
Bób                         sezon   sezon                    
Brokuły                         sezon   sezon   sezon   sezon            
Brukiew / Karpiel spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia                   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Brukselka sezon   sezon                               młoda   sezon   sezon    
Burak ćwikłowy spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   młody   młody   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Cebula dymka                 sezon   sezon   sezon                        
Cebula spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   młoda   młoda   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Chrzan korzeń                         sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Cukinia                         młoda   sezon   sezon                
Cykoria sezon   sezon                               sezon   sezon   sezon    
Czosnek spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia    
Dynia spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia                     sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Endywia sezon   sezon                               sezon   sezon   sezon    
Fasolka szparagowa                         sezon   sezon   sezon                
Fenkuł / Koper włoski                             sezon   sezon                
Groszek zielony / Groszek cukrowy                 sezon   sezon   sezon                        
Jarmuż sezon   sezon                                   sezon   sezon    
Kabaczek                         młody   sezon   sezon                
Kalafior                         sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Kalarepa spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia           sezon   sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Kapusta spiżarnia   spiżarnia             wczesna sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Karczochy                             sezon   sezon   sezon            
Kard spiżarnia                               sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Kukurydza                             sezon   sezon                
Marchewka spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia           młoda   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Ogórek                         sezon   sezon                    
Papryka                             sezon   sezon                
Pasternak spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia           sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Patison                             sezon   sezon   sezon            
Pietruszka - korzeń spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia           młoda   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Pietruszka - natka             sezon   sezon   sezon   sezon   sezon   sezon   sezon   sezon        
Pomidory                             sezon   sezon   sezon            
Por spiżarnia / grunt / kopiec       spiżarnia / grunt / kopiec           młody sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia / grunt / kopiec  
Roszponka / Kozłek sałatka         sezon   sezon                       sezon   sezon   sezon    
Rukola / Rokietta siewna                     sezon   sezon   sezon   sezon   sezon            
Rzodkiewka               sezon     sezon           sezon   sezon            
Rzodkiew - biała, czarna, czerwona spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia               sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia   spiżarnia    
Rzodkiew japońska / Daikon                         sezon   sezon   sezon                
Rzepa Czarna spiżarnia spiżarnia                 sezon   sezon   sezon   spiżarnia spiżarnia spiżarnia  
Salsefia / Kozibród porolistny spiżarnia spiżarnia spiżarnia                         sezon spiżarnia  
Skorzonera spiżarnia spiżarnia spiżarnia                         sezon spiżarnia  
Sałaty               sezon     sezon           sezon   sezon            
Seler - korzeń spiżarnia spiżarnia spiżarnia spiżarnia spiżarnia spiżarnia sezon   sezon   sezon   sezon   spiżarnia spiżarnia  
Seler - liście                     sezon   sezon   sezon   sezon   sezon            
Szczaw zwyczajny                 sezon   sezon   sezon   sezon   sezon                
Szczypiorek                 sezon   sezon   sezon   sezon   sezon                
Szparagi                 sezon   sezon                            
Szpinak                     sezon   sezon   sezon   sezon   sezon            
Topinambur / Słonecznik bulwiasty         grunt / kopiec                       sezon   sezon        
Ziemniaki spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia   spiżarnia       młode   młode   sezon sezon spiżarnia spiżarnia spiżarnia  
                                                   
Kalendarz naturalnych okresów wegetacji roślin uprawianych w naszym kraju. Nie uwzględnia upraw szklarniowych i tunelowych. Terminy zbiorów w poszczególnych regionach kraju mogą się różnić, duży wpływ ma również pogoda w danym roku. Informacje o przechowywaniu odnoszą się do przydomowych spiżarni i piwnic, nie pokrywają się z przemysłowym przechowywaniem w chłodniach.  
KALENDARZ: opracowanie własne - Marchewka: rewolucja , Konsultacje: Kazimierz Kłodawski - Szkoła Żywienia Naturalnego  
 
                                                 
Siedziba

Stowarzyszenie ADELFI
ul. Armii Krajowej 6/9, 19-300 Ełk
87 737-74-82
stowarzyszenie@adelfi.pl

 

KONTAKT

Biura stowarzyszenia

Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej
ul. Małeckich 3 lok. 24, 19-300 Ełk,
87 737-78-45
owes@adelfi.pl

Centrum Integracji Społecznej AlterCIS
ul. Małeckich 3, lok. 16, 19-300 Ełk
87 737-72-43
altercis@adelfi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone
Script logo