Bank Żywności w Olsztynie rozpoczął nabór wniosków o wsparcie w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”.
Jeśli w swojej społeczności chcesz rozwinąć bądź utworzyć przedsiębiorstwo społeczne, zwiększające dostęp gotowych posiłków dla osób o niskich dochodach, a przy tym wesprzeć osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, to zgłoś udział w konkursie realizowanym przez Bank Żywności w Olsztynie. Uwaga - dotację Banku Żywności można połączyć z dotacją OWES na utworzenie miejsc pracy w przedsiębiorstwie społecznym.
Projekt „Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”) realizowany jest przez Bank Żywności przy wsparciu finansowym Citi Foundation. Ideą projektu jest wdrożenie modelu przedsiębiorczości społecznej o profilu kulinarnym, zwiększającego dostępność do gotowego posiłku dla osób o niskich dochodach, bezpłatnej żywności oraz możliwość wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem w lokalnych społecznościach. Ponadto, tworzone w ramach projektu przedsiębiorstwa społeczne realizować będą zadania z zakresu aktywizacji społeczności lokalnej poprzez wdrażanie jednej z inicjatyw, tj. ogrodu społecznego lub lodówki społecznej lub sklepu społecznego.
O dotację i wsparcie merytoryczne mogą ubiegać się lokalne konsorcja społeczne, które spełniają warunki:
-
-
- Mają siedzibę w województwie warmińsko-mazurskim
- Prowadzą lub planują działalność w województwie warmińsko-mazurskim
- Tworzone są przez co najmniej dwa podmioty z sektorów: jednostka samorządu terytorialnego, NGO, biznes społeczny
- Przyświeca im cel główny – pomoc żywnościowa dla osób wykluczonych społecznie lub osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym
- Chcą aktywizować społeczność lokalną
-
W trakcie tworzenia przedsiębiorstwa społecznego konsorcjum może liczyć na wsparcie merytoryczne oferowane przez Bank. Będzie to:
-
-
- cykl szkoleń przygotowujących do uruchomienia inicjatyw społecznych (fundraising, marketing, promocja, finanse, zarządzanie)
- doradztwo prawne związane z możliwością prowadzenia odpłatnej jak i nieodpłatnej działalności gospodarczej,
- wsparcie managera NGO (opracowanie modelu biznesowego, określenie potrzeb w zakresie wsparcia specjalistycznego i finansowego, monitorowanie rozwoju biznesowego, nadzór nad prawidłową realizacją indywidualnego planu rozwoju, doradztwo w sytuacjach kryzysowych),
- pomoc w opracowaniu indywidualnego planu rozwoju i planu współpracy z lokalnymi podmiotami,
- warsztat budowania zespołu,
- indywidualne doradztwo psychospołeczne,
- doradztwo w zakresie pozyskania lokalu do prowadzenia działalności, identyfikacji niezbędnych prac remontowych, zakupu niezbędnego wyposażenia,
- doradztwo w przygotowaniu wniosków o finansowanie zewnętrzne,
- wsparcie szkoleniowe dla zatrudnionego personelu.
-
Na utworzenie przedsiębiorstwa społecznego ze środków projektu, konsorcjum otrzyma od nas także grant finansowy w wysokości maks. 150 tys. złotych. Środki te mogą zostać przeznaczona na:
-
-
- zaspokojenie najpilniejszych potrzeb związanych z uruchomieniem/ dywersyfikacją prowadzonej działalności,
- wdrożenie głównego celu (pomoc żywnościowa kierowana do osób wykluczonych społecznie lub osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym)
- wdrożenie uzupełniającego celu (działalność aktywizująca społeczność lokalną)
- realizacja innych zadeklarowanych działań aktywizujących społeczność lokalną
- zakup środków trwałych (z zastrzeżeniem, iż wartość pojedynczego środka trwałego nie przekracza równowartości 5000 USD),
- zakup wartości niematerialnych i prawnych,
- zakup usług remontowych/budowlanych niezbędnych do uzyskania pozwoleń na realizację usług gastronomicznych,
- inne wydatki niezbędne do uruchomienia przedsiębiorstwa społecznego
-
SZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI NA TEMAT KONKURSU UDZIELAJĄ:
Agnieszka Dobosz Szmigiel
agnieszka.szmigiel@bankizywnosci.pl tel. 690 527 430
Anita Brzostowska-Ziętara
anita.zietara@bankizywnosci.pl, tel. 732 957 180
ISTOTNE WARUNKI POROZUMIENIA O WSPARCIE MERYTORYCZNE
ISTOTNE WARUNKI UMOWY O WSPARCIE FINANSOWE