Aktualności
Zdrowie na talerzu
WięcejW dobie rosnącej świadomości wpływu naszych wyborów na planetę, coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Sięgając po produkty lokalne, sezonowe i ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również troszczymy się o środowisko naturalne.
Moda na (eko)sukces
WięcejLudzka psychika i proces podejmowania decyzji to skomplikowane kwestie. Czasami (wbrew zdrowemu rozsądkowi) wiedza, świadomość konsekwencji, dobra wola to wciąż za mało, żeby dokonać z różnych powodów niewygodnego dla nas wyboru. A często właśnie takim uciążliwym, wymagającym od nas pewnego wysiłku i przeprojektowania swoich zachowań wyborem jest dbanie o środowisko, przyjmowanie postaw proekologicznych. Bywa również, że nikt nas do tej pory nie edukował w temacie ekologii, a sami też nie szukaliśmy takiej wiedzy. Co w takim razie może nas wówczas skłonić do wyboru zachowania chroniącego przyrodę, planetę, nas samych?
Plastikowy detoks
WięcejKażdego roku w kwietniu miliony ludzi na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Ziemi. To symboliczne święto mobilizuje nas do refleksji nad kondycją naszej planety. Organizowane w tym dniu w ciągu poprzednich lat wydarzenia odnosiły się do szeregu problemów środowiskowych; od zmian klimatycznych i czystej energii, po ochronę gatunków i korzyści z sadzenia drzew. Tym razem Dzień Ziemi odbywał się pod hasłem „Planeta kontra plastik”, a więc skupił się na konfrontacji z plagą jednorazowego plastiku.
Temat rzeka
WięcejTego, że bez wody nie ma życia, uczą nas już w szkole. Że trzeba ją oszczędzać, zakręcać kran w trakcie mycia zębów, korzystać ze zmywarki, brać prysznic zamiast kąpieli. Ale nikt nie uczy nas o tym, że wyprodukowanie paczki chipsów pochłania średnio 185 litrów wody, kilograma wołowiny 15 000 litrów, jednej bluzki 2700 litrów, dżinsów 8 000 litrów, samochodu 379 000 litrów. Przy czym przeciętny człowiek wypija średnio 52 416 litrów wody przez całe swoje życie. Robi wrażenie? Okazuje się, że więcej wody zjadamy i zużywamy pośrednio, kupując ubrania oraz inne przedmioty użytku codziennego, niż wypijamy.
Zaparkujmy przy temacie opon
WięcejKwiecień to czas porządków wiosennych, zbliża się Dzień Wiosny i wkrótce gromadnie wyruszymy sprzątać okolicę. Wśród wyrzucanych śmieci często znajdujemy porzucone opony i co wtedy?
Kółko czy linia?
WięcejNatura pokazuje nam idealne rozwiązania; nieprzerwany krąg życia, nieustanną cyrkulację, balans, ewolucję, koniec, który jest też początkiem. Jeden organizm umiera i staje się pożywieniem dla drugiego, odpad z jednego procesu biologicznego, staje się surowcem w kolejnym procesie. I tak bez końca; zamknięty krąg. Różne elementy krążą w nim zmieniając kształt i konfigurację, łącząc się i rozdzielając. W naturze nic się nie marnuje, nie znika bez echa, chyba że za sprawą człowieka.
Święta bez wyrzucania jedzenia? To możliwe!
WięcejŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny czas pełen radości i obfitości. Niestety w cieniu tych wspaniałych chwil ukrywa się niepokojący problem – ogromne ilości jedzenia trafiają do kosza, pozostawiając nas z moralnym i ekologicznym dylematem. Statystyki są alarmujące – wg Federacji Banków Żywności w Polsce marnuje się około 4,8 miliona ton żywności rocznie, z czego 60 % w naszych domach. Wyrzuca już przeszło połowa z nas - 56% Polaków wprost przyznaje się do marnowania jedzenia. W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. To zjawisko prowadzi nie tylko do strat ekonomicznych, ale także niesie ze sobą poważne konsekwencje dla środowiska i społeczeństwa.
Makowiec – świąteczne wspomnienie polskiej tradycji
WięcejMakowiec króluje wśród ciast na wigilijnym stole. Unoszący się w domu aromat pieczonego makowca wywołuje nostalgiczny, przyjemny nastrój. Przygotowanie makowca jest pracochłonne i wymaga dużo czasu, jednak może właśnie ten czas i wysiłek włożony w przygotowanie ciasta sprawiają, że w wielu polskich domach jest ono stałym elementem świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie masy makowej, lekkiego ciasta drożdżowego, specjalne zawijanie makowca jest prawdziwym świątecznym rytuałem.
Tajemnica zaklęta w białym pyłku
WięcejPodstawowy składnik wielu potraw, to niczym czarodziejski proszek, który potrafi zamienić się w niezliczone dania. Mowa o mące oczywiście. Polska słynie z pysznych wyrobów piekarniczych, a polski chleb i pierogi to produkt, za którym rodacy za granicą tęsknią najbardziej. Od chleba po ciasta, od pierogów po placki – mąka jest podstawą różnorodnych potraw na całym świecie, co sprawia, że staje się ona niezastąpiona w kuchni. Chleb pełen aromatu to dzieło mąki, proces wyrastania to taniec drożdży i kwasu – sama magia. Mąka ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dzięki niej może powstać dowolne ciasto, pizza, makaron, naleśniki czy pieczywo. Najbardziej popularną mąką w Polsce jest mąka pszenna. Jednak niektórzy uważają, że powinno się unikać jej spożywania. Jaka jest prawda na ten temat?
Jak odżywiać dzieci? Zalecenia dawniej i dziś
WięcejŚwiat ciągle się zmienia, zachodzą procesy globalizacji, specjaliści co rusz zmieniają wytyczne i standardy prowadzące nas do zdrowia. Sama definicja zdrowia według Światowej Organizacji Zdrowia uległa zmianie. Według niej zdrowie to stan kompletnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu, a nie tylko brak choroby lub dolegliwości. Pierwsze o co pytamy podczas witania to o zdrowie, życzymy sobie też przede wszystkim zdrowia. Tego pragniemy dla siebie na wzajem i w szczególności dla naszych dzieci. Często na pierwszym miejscu ku zdrowiu stawiamy dobrze zbilansowaną i odżywczą dietę. O tyle o ile my jako dorośli samodzielnie decydujemy o tym co jemy, o tyle za zdrową dietę dzieci są w głównej mierze odpowiedzialni dorośli. Na ratunek rodzicom przychodzą dietetycy i wystandardyzowane zasady zbilansowanej diety opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia jak Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4 – 18 lat).
„Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów” – ta dziecięca rymowanka kryje w sobie sporo prawdy
WięcejKasze są jednym z najstarszych pokarmów człowieka. Przez stulecia stanowiły podstawę codziennego jadłospisu Polaków. Nasi przodkowie przyrządzali z nich zupy, podawali jako dodatek do barszczu, spożywali na słodko z suszonymi owocami. Jako pierwsze na naszych stołach zagościły kasza jęczmienna i jaglana. Dopiero w okolicach XIII – XIV wieku do naszego kraju przywędrowała kasza gryczana, długo nazywana „tatarką” – przywieźli ją do nas Tatarzy najeżdżający nasz ziemie. Roślina ta nazywana była również grechką, ponieważ pochodziła właśnie z Grecji. Stosunkowo niedawno na naszym rynku pojawiły się kasze: kukurydziana, manna i kuskus.
Siej ferment – dla zdrowia i długowieczności
WięcejKażdy chyba słyszał, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Ale nie każdy wie jak dużo prawdy jest w tym twierdzeniu ani jak sprawić, żeby jelito grube, tak ważne dla naszej odporności i funkcjonowania całego organizmu, miało się jak najlepiej. Kilka lat temu oglądałam bardzo ciekawy dokument o najdłużej i najzdrowiej żyjących społecznościach na świecie. Jedną z grup cieszących się zdrowiem i długowiecznością, okazali się kaukascy górale. Aż 42% mieszkańców kaukaskich wsi to najstarsi ludzie na świecie. Na ich zdrowie i długie życie składa się oczywiście kilka czynników, a jednym z nich jest dieta i tradycyjny kefir, a co za tym idzie – zdrowe jelita.
Naturalnie na zdrowie
WięcejZa oknem coraz zimniej, mazurski, jesienny wiatr szaleje, a pogoda w kratkę (raz mróz, raz kilka stopni na plusie) dodatkowo podkopuje naszą odporność. Sezon grypowy w pełni rozkwitu. Infekcje zbierają żniwo w pracy, szkołach, przedszkolach. To idealny moment żeby przypomnieć sobie o tradycyjnych przepisach na naturalne leki na przeziębienie; skutecznych i zdrowych.
Tajemnice mocy buraka
WięcejNie byłoby bez niego wielu polskich, tradycyjnych dań. Ani wigilijnego barszczu, ani wiosennej botwinki, ani zasmażanych buraczków do mielonego czy ćwikły z dodatkiem chrzanu do zimnych mięs i wędlin. Skąd pochodzi i co w sobie kryje to warzywo?
Tradycja w kuchni kół gospodyń wiejskich
WięcejKoła Gospodyń Wiejskich przeżywają w ostatnim czasie prawdziwy renesans, a warto wspomnieć, że mają już ponad 150-letnią tradycję! Kółka Rolnicze, których część stanowią koła gospodyń wiejskich, powstały z potrzeby samoobrony chłopstwa przed narodowym i ekonomicznym unicestwieniem w zaborach: pruskim, rosyjskim i austriackim. Pierwsze „Towarzystwo Gospodyń” założono w 1866 roku w Piasecznie koło Gniewa na Pomorzu. Natomiast nazwa „Koło Gospodyń Wiejskich” weszła do użycia w 1877 roku, kiedy Filipina Płaskowicka założyła pierwsze takie koło w Janisławicach (woj. łódzkie). Dziś na samej Warmii i Mazurach mamy zarejestrowanych ponad 600 kół.
Superfood, czy raczej figa z makiem z pasternakiem?
WięcejWarzywa korzeniowe to najbardziej wartościowe energetycznie rośliny, dlatego powinny być regularnie stosowane i spożywane. Do warzyw korzeniowych, które powinniśmy jeść codziennie, należą: pasternak, marchewka, pietruszka, seler, rzadziej jedzmy czarną rzepę, brukiew, rzodkiew daikon i burak ćwikłowy, także mniej znaną skorzonerę, salsefię i rapunkuł, najrzadziej jedzmy – ziemniaki. Najcenniejszym warzywem korzeniowym jest pasternak, odznacza się największą wartością odżywczą spośród warzyw korzeniowych.
Dobre produkty od dobrych ludzi
WięcejW naszej inicjatywie stawiamy na relacje, wzajemne zaufanie i długą współpracę. Jako współzałożycielce kooperatywy spożywczej zależało mi, by każdy każdego znał, by rolnicy i rolniczki spotykali się cyklicznie, rozmawiali o tym co i jak robią, tworzyli więzi. Dzięki temu stali się bardziej uważni, wzrosła jakość produktów i poczucie wspólnoty.
Żywność tradycyjna – z czym to się je?
WięcejSłyszeliście kiedyś pojęcie żywności tradycyjnej? Często, zwłaszcza w restauracjach, spotykamy się z tym określeniem. Tradycyjne pierogi, zupy, kotlety itp. Zdarza się, że jest to zabieg marketingowy, by przyciągnąć klientów chwytliwą nazwą sugerującą wyższą jakość i odwołanie się do pozytywnych skojarzeń, bo kto nie rozpływałby się na samą myśl o tradycyjnym barszczu babci? Użyte hasło sugeruje, że dana żywność została wyprodukowana w sposób odbiegający od metod przemysłowych, bez użycia substancji dodatkowych i dlatego jest w pewien sposób lepsza niż inne produkty dostępne na rynku. Nie zawsze jest to uczciwa praktyka ze strony przedsiębiorców, a na straży „tradycji” stoją przepisy prawa żywnościowego.
Rozpoczęliśmy realizację kolejnych działań edukacyjnych!
WięcejMamy ogromną przyjemność poinformować, że rozpoczęliśmy realizację kolejnych działań edukacyjnych wokół naszej Inicjatywy i bliskich nam wartości. Uzyskaliśmy dofinansowanie ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030 i właśnie rozpoczynamy zaplanowane działania! Szczegóły poniżej, zapraszamy!
Żywność tradycyjna, lokalna, regionalna? Zapraszamy do Inicjatywy Łącznik
WięcejPrzez tysiące lat człowiek całą żywność potrzebną mu do życia pozyskiwał z lokalnych upraw i hodowli. Cała nasza współczesna cywilizacja wyrosła i rozwinęła się dzięki porządkowi, który przez miliony lat tworzyła dla nas sama natura. Wraz ze wzrostem aglomeracji miejskich, zwiększeniem populacji ludzi oraz rozwojem technologii wkroczyliśmy w erę przemysłowej produkcji żywności.
Sezonowość w Łączniku
WięcejInicjatywa Łącznik to kooperatywa lokalnych producentów i odbiorców. To co w Łączniku decyduje o dostępności produktu, a tym samym zagoszczeniu na naszych stołach, to sezonowość. Nie jest to wymysł ani moda, lecz naturalne prawo. Jako część przyrody jesteśmy bowiem ściśle związani z cyklem jej przemian.
"Edukacja w Inicjatywie Łącznik" - rozpoczynamy realizację projektu!
WięcejInicjatywa Łącznik od początku swojego powstania miała dwa cele: po pierwsze – łączenie lokalnych rolników i producentów z odbiorcami (sprzedaż produktów), a po drugie – edukację na temat żywności, jej pochodzenia i produkcji w zgodnie z naturą, ekologii, zrównoważonego rozwoju itp. W Łączniku stawiamy na współpracę z rolnikami i producentami, których znamy i darzymy zaufaniem odnośnie tego, jak wytwarzają i przetwarzają żywność. Chcemy pogłębiać wiedzę mieszkańców na jej temat, pokazywać, że może być przygotowana w sposób naturalny, rzemieślniczy, tradycyjny i mieć wysoką jakość. W związku z tym, w najbliższych miesiącach, będziemy realizować projekt pn. „Edukacja w Inicjatywie Łącznik”, współfinansowany ze środków budżetu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, w którym zaprosimy mieszkańców subregionu ełckiego do wspólnych działań.