Naturalnie na zdrowie
Za oknem coraz zimniej, mazurski, jesienny wiatr szaleje, a pogoda w kratkę (raz mróz, raz kilka stopni na plusie) dodatkowo podkopuje naszą odporność. Sezon grypowy w pełni rozkwitu. Infekcje zbierają żniwo w pracy, szkołach, przedszkolach. To idealny moment żeby przypomnieć sobie o tradycyjnych przepisach na naturalne leki na przeziębienie; skutecznych i zdrowych.
Zacznijmy od mikstury, którą warto pić jeszcze zanim dopadnie nas przeziębienie, która wzmacnia naszą odporność, ale także pomaga kiedy infekcja już nas dopadnie. Jest bogata w antyzapalne składniki i aktywizuje nasz układ odpornościowy. Składniki: 1/2 szklanki soku z cytryny, 4 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 cm świeżego korzenia imbiru, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta pieprzu czarnego, 2 łyżki octu jabłkowego. Przygotowanie: obierz czosnek z łupinek oraz kurkumę i imbir ze skórki, wyciśnij sok z cytryny, dodaj pozostałe składniki, zblenduj i wypij najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Świetnym, tradycyjnym napojem polecanym w sezonie chorobowym jest syrop z cebuli. Wystarczy posiekać cebulę, zalać ją miodem i odstawić na ok. 10 godzin, żeby cebula puściła soki. Do uzyskanego w ten sposób płynu można dodać cytrynę, anyż, goździki lub wycisnąć do niej trochę czosnku. Syrop z cebuli ułatwia oddychanie, oczyszcza drogi oddechowe, a przy tym wykazuje działanie dezynfekujące i łagodzące. Pijemy go po 1 łyżeczce co 2-3 godziny, przechowując w lodówce do 2 tygodni.
Do każdej z naszych mikstur można dodać (lub pić oddzielnie) doskonale wszystkim znany syrop z malin, a także z sosny, czarnego bzu czy lipy. Każdy z nich ma działanie wspierające w walce z infekcjami. Na wirusy wspaniale działa syrop cytrynowo-imbirowy, który oprócz witaminy C zawiera gingerol, będący związkiem zaliczanym do polifenoli, posiadającym działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, a nawet antynowotworowe. Składniki:1 kg cytryn, 5 cm korzenia imbiru, 100 g miodu. Przygotowanie: obrane cytryny i imbir przeciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową, wymieszaj z miodem i przelej do słoika lub butelki. Pij 3 razy dziennie po 1-2 łyżki syropu.
Nie można też zapomnieć o znanym na całym świecie i stosowanym od wieków oksymelu; naturalnym antybiotyku. Jest to mieszanina octu owocowego (najczęściej jabłkowego) i miodu. Tak zwany „ognisty cydr” był stosowany już w starożytności podczas chorób układu oddechowego i odpornościowego. Obecne badania wskazują także na to, iż oksymel pomaga w leczeniu ran objętych infekcją.
Chyba każdy pamięta babciną miksturę składającą się z mleka, miodu i czosnku, a czasami też masła, która łagodzi ból gardła kaszel i katar. Świetnie działa także zbliżony do niej ludowy przepis na uporczywy kaszel: mleczny kogel- mogel. Składniki: 1 szklanka mleka, 1 żółtko, 1 łyżka miodu, 1 łyżka masła, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Przygotowanie: mleko zagotuj i przestudź, żółtko utrzyj z miodem, do ciepłego mleka dodaj masło, żółtko z miodem oraz sodę oczyszczoną, wymieszaj.
Tak naprawdę z tradycyjnie stosowanych na przeziębienia, naturalnych składników można tworzyć liczne kombinacje, dodawać zmacerowane zioła, przyprawy, syropy.
Zamiast przy pierwszych objawach infekcji sięgać po pełne chemii apteczne farmaceutyki, skorzystajmy z darów natury, wieloletnich, sprawdzonych receptur polecanych także przez lekarzy. W pradawnej medycynie kryje się wiele mądrości, które w końcu zaczynamy doceniać i do których coraz chętniej wracamy.
I oczywiście zachęcamy do korzystania przy tworzeniu mikstur z miodów, ziół, syropów, czosnku zakupionych od lokalnych rolników i wytwórców.
Projekt „Edukacja w Inicjatywie Łącznik” sfinansowany jest ze środków budżetu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego