Superfood, czy raczej figa z makiem z pasternakiem?
Warzywa korzeniowe to najbardziej wartościowe energetycznie rośliny, dlatego powinny być regularnie stosowane i spożywane. Do warzyw korzeniowych, które powinniśmy jeść codziennie, należą: pasternak, marchewka, pietruszka, seler, rzadziej jedzmy czarną rzepę, brukiew, rzodkiew daikon i burak ćwikłowy, także mniej znaną skorzonerę, salsefię i rapunkuł, najrzadziej jedzmy – ziemniaki. Najcenniejszym warzywem korzeniowym jest pasternak, odznacza się największą wartością odżywczą spośród warzyw korzeniowych.
Pasternak to kolejne z warzyw odkopane z naszej polskiej tradycji kulinarnej, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Dzieje się tak nie bez przyczyny, gdyż jego delikatnie słodki korzeń o wspaniałym aromacie ceniony był niegdyś nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również jego prozdrowotne działanie.
Długi okres wegetacji sprawia, że jest on jednym z najbardziej zrównoważonych energetycznie warzyw. Zawiera w sobie zimno wczesnowiosennych nocy i chłód poranka, gorąco długich letnich dni i wieczornych ciepłych opadów, cykl wzrostu zamyka jesienna szaruga, aż wreszcie hartuje je chłód zimowych mrozów.
W naszej kulturze kulinarnej pasternak był podstawowym warzywem w diecie, na równi z kaszami. Wyparł go z niej egzotyczny ziemniak i włoszczyzna sprowadzona do Polski przez królową Bonę.
Głównym powodem jest fakt, iż ziemniak ma po prostu 2x szybszy wzrost. Poza tym w każdej innej kategorii ziemniak sytuuje się najniżej w tabeli warzyw korzeniowych.
Pasternakowi stonka niestraszna, jest odporny na wiele chorób i nie trzeba go pryskać, a wręcz tego nie lubi – pryskany nieciekawie pachnie, jak już wspominałam, jest odporny na zimno, można cieszyć się jego smakiem cały rok.
Pasternak
Choć wyglądem przypomina pietruszkę, jest od niej większy, ma cieńszą skórkę i inne walory smakowe.
Pastinaca sativa L. – gatunek rośliny należącej do selerowatych, rośnie dziko w prawie całej Europie i częściowo w Azji. Roślina ta rozprzestrzeniła się na Syberii, w rejonach Uralu i Ałtaju, zdziczały występuje w Ameryce, Australii i Nowej Zelandii. Dziko rośnie na miedzach, łąkach, nieużytkach, terenach kolejowych, często zwany jest korzeniem bagiennym oraz jelenią marchwią.
Uprawa
Jest łatwy w uprawie, plenny, i bardzo dobrze się przechowuje, z powodzeniem może zimować w polu, na zagonie, przykryty liśćmi, przez co dostępny jest cały rok. Najczęściej osiąga wysokość 50-100 cm. Jest rośliną dwuletnią, wysiewać go należy wczesną wiosną, gdyż rośnie powoli. Optymalną temperaturą wzrostu jest 16-18 st. C. W pierwszym roku wegetacji wytwarza mięsisty biały, szary albo żółtawy korzeń spichrzowy o długości od 7 do 40 cm, a nawet więcej. Sama raz wykopałam 60 centymetrowy korzeń. Jeśli zostawi się go na drugi rok, to w czerwcu i lipcu rozwiną się okazałe, ozdobne kwiatostany. Pasternak najlepiej jest zbierać po pierwszych silnych mrozach, bo wówczas osiąga pełnię właściwego, słodkawego smaku. Korzenie nie powinny być jednak zbyt duże, bo drewnieją i stają się łykowate. Szczególnie dobrze pasternak nadaje się do upraw ekologicznych, gdyż jest rośliną mało wymagającą i odporną na warunki klimatyczne oraz szkodniki. Na glebach żyznych i przenawożonych wytwarza za dużo masy nadziemnej kosztem rozwoju korzenia.
Pasternak wartości odżywcze i prozdrowotne
Zachwyca nie tylko swoim smakiem, a ma też ogrom właściwości zdrowotnych.
Wartości odżywcze w 100g pasternaku
Wartość energetyczna – 75kcal, 88,8 g stanowi woda, zawiera mało białka i tłuszczy 1,2 g białko, 0,3 g tłuszcz, 17.9 g węglowodany ( w tym cukry proste 4.8), błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe. Minerały: potas 375 mg , fosfor 71mg, wapń 36mg, magnez 29mg, żelazo 0.59mg, magnez 29mg. WITAMINY: C 17.0 mg, A, B1, B2, B6, E. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, stanowi więc ważny składnik preparatów dla przyszłych mam. Specyficzny smak pasternak zawdzięcza olejkom lotnym o właściwościach hipotensyjnych, które mają istotne znaczenie dietetyczne.
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
O ile dawniej wykorzystywano głównie podziemną część tej rośliny, o tyle obecnie korzysta się z dobroci całej rośliny, łącznie z intensywnie zielonymi łodygami i liśćmi.
Dla zdrowia
Współczesne badania potwierdziły lecznicze działanie pasternaku m.in. dzięki dużej zawartości bioaktywnych związków jak flawonoidy, olejki eteryczne czy związki kumarynowe – furanokumaryny, a wśród nich ksantotoksynę i bargapten, których w pasternaku znajduje się 15 razy więcej niż w korzeniu selera.
Wysoka zawartość potasu w stosunku do niewielkiej ilości sodu wpływa korzystnie na równowagę elektrolitową, ponadto pasternak ma silnie działanie zasadotwórcze.
- Pobudza apetyt i trawienie
- Reguluje krążenie;
- Działa moczopędne;
- Łagodzi wzdęcia;
- Odtruwa ogranizm;
- Działa uspokajająco.
- Usprawnia przemianę materii, ułatwia zrzucenie nadwagi
- Zapobiega kamicy nerkowej
- Łagodzi napięcia nerwowe i bóle miesiączkowe
- Leczy bielactwo i łuszczycę
- Pobudza wzrost włosów i przeciwdziała łupieżowi
- Hamuje rozwój komórek nowotworowych
W medycynie ludowej stosuje się napary i odwary z korzenia pasternaku jako rośliny moczopędnej, wiatropędnej, wzmacniającej żołądek oraz pobudzającej procesy trawienne. Jest stosowany na przeziębienie i inne choroby układu oddechowego, tym bardziej powinien pojawić się na naszym talerzu jesienią.
Pasternak w diecie
Używano go nie tylko w staropolskiej kuchni, ale wykorzystywano również jako paszę, a odparowany sok stanowił substytut miodu.
Warzywo to znalazło swoje zastosowanie we Włoszech, gdzie najlepsza szynka parmeńska pochodzi od świń karmionych pasternakiem. Irlandczycy produkowali z pasternaku piwo, a Rzymianie lecznicze wino, nalewki, syropy. W starożytności spożywany był przed posiłkiem na pobudzenie apetytu.
Jak można wykorzystać to warzywo?
- jako składnika surówek – z jabłkiem, rzepą, pestkami dyni, orzechami, dobrymi olejami tłoczonymi na zimno;
- na słodko – karmelizowanego z syropem klonowym, słodami (a mamy ich pełne bogactwo ryżowy, pszeniczny, buraczany), czy miodem;
- gotowanego w wodzie, podając z masłem i prażonymi nasionami, natką pietruszki;
- jako składnika wielowarzywnych;
- puree w daniu obiadowym świetnie zastąpi ziemniaki;
- do zimowych wegetariańskich pasztetów i past;
- pieczony z dodatkiem oliwy i szczypty soli świetnie komponuje się z sosem rozmarynowym.
- chipsy z pasternaka przypadną do gustu fanom fast-foodów
Wigilijny przysmak z XVII wieku
Trudno było mi w to uwierzyć, jednak ta potrawa istnieje naprawdę. Staropolskie porzekadło „Figa z makiem z pasternakiem” jest niegdyś przyrządzanym specjałem na Wigilię. Słodycz pasternaka świetnie komponuje się ze smakiem maku i figi.
Dziś nie ma stuprocentowej pewności co do sposobu wykonywania tego dania, jednak przepis, którym się z wami dzielę, wygląda ciekawie i smacznie.
Przepis z Figa z makiem z pasternakiem – Misa Mocy
Składniki (10 porcji):
-4 korzenie pasternaku
-4 szklanki mleka roślinnego
-3 łyżeczki agaru
-200g mielonego, suchego maku
-150g suszonej figi
-⅓ łyżeczki wanilii w proszku
- Pasternak myjemy, obieramy, kroimy w krążki i gotujemy do miękkości w 2 szklankach mleka.
- Po ugotowaniu dokładnie blendujemy na gładką masę, dolewamy do niego agar rozpuszczony w ½ szklanki wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorący rozkładamy do naczynek i odstawiamy do wystygnięcia.
- Mak gotujemy w 2 szklankach mleka na małym ogniu około 1-1,5 godziny. W trakcie gotowania dorzucamy figi pokrojone w kostkę (jednego zostawiamy do ozdoby) oraz wanilię.
- Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, po czym układamy do naczynek, przykrywając pasternak.
- Na koniec deser ozdabiamy pokrojoną figą. Możemy użyć również orzechów.
PODSUMOWANIE
Pasternak można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Dzięki szerokiemu zastosowaniu każdy znajdzie sposób dla siebie. Jego zdrowotne właściwości mówią same przez siebie, a walory smakowe sprawiają, że to warzywo znajduje coraz więcej swoich amatorów i wraca na łaski polskich stołów. Idąc z nurtem definicji super-food, to pasternak jest po prostu super żywnością. Jedząc regularnie to super warzywo zapewnimy sobie lepsze samopoczucie, idące w parze z dobrą ogólną kondycją organizmu.
Projekt „Edukacja w Inicjatywie Łącznik” sfinansowany jest ze środków budżetu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Autor
Kamila Mucha
Źródła:
“Rok z Makrobiotyką” Kazimierz Kłodawski
zywienie.medonet.pl
poradnikzdrowie.pl
dorodnepomidory.com
misamocy.pldziecisawazne.pl
www.wikipedia.org