Zdrowie na talerzu
W dobie rosnącej świadomości wpływu naszych wyborów na planetę, coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Sięgając po produkty lokalne, sezonowe i ekologiczne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również troszczymy się o środowisko naturalne.
Ekologiczne wybory żywieniowe – korzyści dla Ziemi
Współczesne rolnictwo intensywnie wykorzystuje pestycydy i nawozy sztuczne, co negatywnie wpływa na glebę i środowisko. Hodowla zwierząt i uprawa roślin na skalę przemysłową wymagają też ogromnych ilości wody, a nadmierna eksploatacja gruntów pod rolnictwo i hodowlę prowadzi do wylesiania i utraty różnorodności biologicznej, co ma długofalowe konsekwencje dla ekosystemów i naszej planety. Z kolei ekologiczne praktyki rolnicze, takie jak uprawa naturalna czy permakultura, minimalizują użycie chemikaliów i sprzyjają glebie, co przekłada się na produkcję żywności bogatej w wartości odżywcze, korzystną zarówno dla nas, jak i dla naszej planety.
Produkty dostępne w marketach, zanim trafią do naszych koszyków, pokonują często tysiące kilometrów, dlatego warto sięgać przede wszystkim po tę żywność, która została wyprodukowana jak najbliżej nas. Im bardziej lokalne są produkty, tym lepsze są z punktu widzenia środowiska. Jeśli sprowadzamy je z innych części świata, to dochodzą czynniki związane z transportem, przechowywaniem, przetwarzaniem i ich pakowaniem. Łańcuch dostaw jest odpowiedzialny za około 18% całkowitego śladu węglowego, sam transport żywności stanowi minimum 6%, a opakowania odpowiadają za kolejne 5% emisji gazów cieplarnianych. Dodatkowo, żywność importowana często jest wielowarstwowo pakowana. Choć może to przedłużać świeżość produktów, przyczynia się również do tworzenia odpadów w postaci folii, plastiku i styropianu, co negatywnie wpływa na środowisko.
Zdrowotne korzyści lokalnej żywności
Wśród przetworzonych produktów z etykietami pełnymi obietnic, lokalne, sezonowe owoce, warzywa czy produkty mleczne od zaufanych dostawców stają się prawdziwymi skarbnicami zdrowia. Produkty te są bogate w składniki odżywcze szczególnie ważne dla naszego organizmu w danym okresie roku. Nie jest to wymysł ani moda, lecz naturalne prawo. Natura sama wyznacza rytm, którego powinniśmy się trzymać. Kilka razy w roku, wraz ze zmianą pór, zmieniają się potrzeby organizmu ludzkiego, który dostosowuje się do przeobrażeń w przyrodzie i sam sygnalizuje konieczność odmiany. Nasz sposób życia i odżywiania najlepiej służy zdrowiu, kiedy podporządkowany jest cyklom pór roku. Powinniśmy więc żywić się sezonowo. Nie jest to trudne, zwłaszcza jeśli spożywamy potrawy z produktów, które rosną obok nas. Dzięki bezpośredniemu dostępowi do lokalnej żywności, nie ma potrzeby sztucznego przedłużania jej trwałości. Warzywa i owoce w sezonie są najbardziej zasobne w składniki odżywcze i budulcowe, dlatego zachowane są też ich właściwości zdrowotne, a do tego są tańsze od tych przetworzonych i magazynowanych. Optymalnie nas wyposażają we wszystko to, co jest nam niezbędne do maksymalnego działania w danej porze roku.
Kooperatywy spożywcze - rosnąca siła
Gdzie zatem można zaopatrzyć się w takie produkty? Najlepiej u znajomego rolnika z bliskiego sąsiedztwa, a jeśli nie ma takiego, to warto poszukać kooperatywy spożywczej, takiej jak np. Inicjatywa Łącznik. Kooperatywy stają się coraz ważniejszym elementem systemu żywnościowego w Polsce. Oferują one konsumentom dostęp do świeżych, zdrowych i przystępnych cenowo produktów, a jednocześnie wspierają lokalnych rolników i producentów żywności i przyczyniają się również do skrócenia łańcucha dostaw żywności, co ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
Sięgając po lokalne, ekologiczne produkty dokonujemy świadomego wyboru, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie i chroni środowisko naturalne. Pamiętajmy, że nawet małe kroki w kierunku zrównoważonego żywienia mają duże znaczenie. Nie zapominajmy też, że wspierając kooperatywy spożywcze możemy aktywnie włączyć się w budowanie bardziej zrównoważonego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego.
Agnieszka Łask, Stowarzyszenie Adelfi
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030